IEEE PDF Imprimare Email
Miercuri, 07 Ianuarie 2015 09:30
The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE, pronunțat "Eye-triple-E") este cea mai mare organizație profesională din lume, reprezentând "breasla" inginerilor de profil electric. Organizația număra la finele anului 2013 peste 430000 de membri, la care se adaugă peste 120000 de studenți.

Aria largă de interese de natură științifică, tehnică și educativă se manifestă sub forma unei structuri organizatorice complexe, structurate  geografic și profesional, care include: 333 de secțiuni locale răspândite pe 10 arii geografice, 39 de societăți și 10 consilii tehnice dedicate unor domenii de sine-stătătoare, filiale locale ale acestora (așa-numite "chaptere") înființate în țări, respectiv universități ale căror membri împărtășesc preocupări comune, precum și organizații studențești (denumite "student branches") la care sunt afiliați de regulă doctoranzi și studenți din ciclul de studii de masterat.

Calitatea de membru IEEE oferă o serie întreagă de avantaje, printre care: acces la literatură științifică de calitate (prin intermediul afilierii la societățile tehnice), contactul nemijlocit cu specialiști care împărtășesc aceleași preocupări, semnalizarea manifestărilor științifice semnificative, resurse pentru educația continuă. Pentru a deveni membru trebuie parcurși următorii pași:
1. Crearea unui cont pe portalul IEEE: facilitează accesul on-line la diversele resurse disponibile (în funcție de afilierea la diversele societăți, la calitatea de membru plin sau student), permite configurarea/actualizarea profilului utilizatorului (inclusiv setarea/modificarea parolelor de acces, precum și precizarea adresei de corespondență), oferă posibilitatea plăților folosind cardul. În plus, membrii IEEE pot opta pentru obținerea unei adrese de e-mail personalizate, cu extensia @ieee.org.
2. Alegerea între opțiunile afiliere la IEEE (pentru membrii noi) și reînoire abonamente (pentru membrii activi): în ambele situații se va plăti o  (aceeași) taxă anuală. În continuare, utilizatorul poate opta să devină membru la una sau mai multe dintre societățile tehnice din cadrul IEEE, pentru care se va plăti o taxă suplimentară. În plus, pot fi alese publicațiile la care utilizatorul dorește să se aboneze (contra cost), selectate de regulă dintre cele oferite de către fiecare societate tehnică în parte. Sunt importante următoarele observații: a) o persoană poate opta doar pentru calitatea de membru IEEE, fără a se afilia în mod obligatoriu la una dintre societăți (în acest caz însă, costul abonamentelor la diversele publicații este mai mare); b) unele societăți oferă acces gratuit la anumite resurse, inclusiv la conținutul revistelor arondate, doar în baza taxei de afiliere la societatea respectivă (ofertele concrete variază însă în limite largi de la o societate la alta); c) taxele de afiliere și abonamentele la reviste diferă pentru membrii cu drepturi depline, respectiv studenți. Este important de reținut faptul că există o serie de circumstanțe speciale în care taxele aferente sunt reduse la jumătate (valabil pentru taxa anuală de afiliere la IEEE, o singură societate tehnică dintre cele selectate și numai la publicațiile arondate acelei societăți), de exemplu pentru persoanele aflate la pensie sau pentru cei cu venituri reduse (sub 13000 $/an).
3. Verificarea opțiunilor selectate și alegerea formei de plată: se poate opta atât pentru plata on-line, folosind cardul, cât și pentru transfer bancar. 

IEEE publică în prezent aproximativ o treime din lucrările tehnice din domeniul ingineriei electrice, științei calculatoarelor și electronicii. Oferta publicistică include aproximativ 170 de reviste, care se regăsesc în mod constant în topul citărilor ISI Web of Science. La acestea se adaugă un număr mare de cărți și monografii, rezultat al cooperării cu editura John Wiley and Sons, Inc. Biblioteca virtuală IEEE Xplore® Digital Library conține peste 3.5 milioane de documente apărute în reviste, volume ale conferințelor internaționale și standarde.

IEEE organizează peste 1400 de conferințe în 92 de țări, cu lucrări indexate pe platforma IEEEXplore și se implică activ în sesiuni de training, evenimente de brokeraj, târguri de joburi. Informații suplimentare privind organizarea unei conferințe sub egida IEEE sunt disponibile aici.


 
 


Ultima actualizare în Miercuri, 07 Ianuarie 2015 11:29